Tågvirke

Vi på Benns har ett mycket stort sortiment av tågvirke. Här i vår webshop visar vi ett urval av linor lämpliga för skot, fall och gajjar. Robline är vår största leverantör, men vi har även produkter från till exempel Liros och Marlow.

Utöver detta har vi tamp för förtöjning och ankring, både på löpmeter och som färdiga linor med splits. I sortimentet ingår även tjärad märling och grov hampalina för trappräcken, utsmyckning och dekoration. Här hittar du också mjuka shackel i dyneema samt verktyg för splitsning och en elektrisk tågvirkeskap.


Det finns två huvudgrupper av tågvirke, med tydliga skillnader i både utseende och användning: flätat och slaget.

Flätat tågvirke är linorna med den jämna ytstrukturen, hur jämn den är beror på flätningens täthet (8, 16, 32, o s v). Flätat tågvirke har två stora fördelar: det är skönt att hålla i och det är stumt. Därför använder man alltid flätat tågvirke till fall, skot, rev- och trimlinor. Kärnan är ofta gjord av Dyneema eller polyester. Dyneema ger mindre töjning och polyester är mer lämplig i utväxlingar.

Slaget tågvirke är den ”gamla” typen av lina med tre kraftiga kardeler, materialet är oftast polyester eller nylon. Fibrerna är töjbara, vilket gör slaget tågvirke segt och särskilt lämpligt för förtöjning; elasticiteten dämpar i hög grad rycken från vågor och vind. Inom varje huvudgrupp finns en mängd olika varianter.