Flytvästar

En flytväst är kanske den mest självklara delen av säkerhetsutrustningen ombord. Om man trillar i vattnet blir man snabbt nedkyld och det blir svårt att hålla sig flytande och än mindre att simma. En bra flytväst har reflexer eller reflekterande tyg som gör det lättare att lokalisera den nödställde och få personen i säkerhet.

Tänk på att flytvästar är färskvaror och man bör inspektera sömmar och känna på flytelement - inget får torka eller spricka. Provbada gärna med flytvästen på någon gång varje år för att känna att den fungerar som den ska. Det är också ett bra tillfälle att känna på hur det är att guppa i vattnet med en väst. Uppblåsbara västar ska lämnas in varje år på service.

En bra flytväst sitter skönt och är inte i vägen. Man ska kunna röra sig obehindrat - sitter den skönt så flyter du bra är grundregeln. Är man mycket till sjöss rekommenderar vi att man provar de uppblåsbara flytvästarna som ett smidigt alternativ till seglarvästen - det blir lättare att röra sig och inte så varmt. Ett barn ska alltid ha en räddningsväst till dess att barnet har blivit ett par år och kan simma bra.

 Frågor och svar om flytvästar->